Sazka vyplatila výhru 2,466 mld. korun
Výherce Eurojackpotu z Pardubického kraje k dnešnímu dni obdržel od společnosti Sazka rekordní loterijní výhru 2,466 miliardy korun. Částka byla po domluvě obou stran zaslána na několik tuzemských bankovních účtů. Odborníci doporučují sumu rozdělit do tří nestejně velkých části – první slouží ke splnění snů či pokrytí důležitých výdajů a její výše je tedy čistě individuální. Zbylé dvě by měly být rozděleny v poměru přibližně 2 ku 1 a směřovat do oblasti investic.

„Peníze byly připraveny k odeslání na našem firemním účtu už více než dva měsíce. Čekali jsme pouze, až nám výherce sdělí čísla svých účtů. Z odeslané částky bylo odečteno pouze 270 tisíc, které předal novému miliardáři v hotovosti náš pracovník při ověřování sázenky v sídle Sazky,“ říká mluvčí společnosti Sazka Václav Friedmann. Šťastná čísla, která muži středního věku přinesla rekordní výhru, byla vylosována 15. května. Výherce se přihlásil o 26 dní později, když si nejprve telefonicky ověřil zachování anonymity a poté osobně dorazil do centrály Sazky. „Na místě mimo zmíněné peněžité zálohy obdržel také kontakty na finanční poradce,“ dodává Friedmann.

Výhru je třeba rozumně rozdělit a investovat

Odborníci doporučují rozdělit výhru na tři nestejně velké části. „První částí není třeba se zabývat, jejím účelem zpravidla nebývá dosažení zisku. Nejčastěji je použita ke splnění snů, ať už spotřebních, darovacích či podnikatelských,“ říká Pavel Tichý z ČSOB Private Banking.

Druhá a třetí část by již měla směřovat do oblasti investic, jejichž hlavním úkolem by mělo být minimálně udržení reálné hodnoty peněz v čase. „Za předpokladu, že jde o průměrného člověka z hlediska dosavadních příjmů, bohatství a věku, pak bychom doporučili investovat druhou část tak, aby zajišťovala výherci pravidelnou rentu. Třetí část lze investovat odvážněji a v delším časovém horizontu, možná i delším než je lidský život, neboť takováto suma může zajistit i několik generací. Zde se již vyplatí větší počet akcií, uměleckých sbírek, drahých kovů a samozřejmě i kvalitní dluhopisy,“ doplňuje Tichý a dodává: „Osobně doporučuji investovat do druhé - konzervativní části přibližně 65 % prostředků a 35 % do té odvážnější.“

Miliardářská loterie Eurojackpot se hraje v 16 evropských zemích a na výhry se skládají všichni sázející. Česká výhra v hodnotě 2,466 miliardy korun je nejvyšší v celé historii loterijní hry Eurojackpot.

Přečtěte si také