Loterie a éra „zlatého věku“ ve Francii

Dnešní výlet do minulosti nás zavede do Francie, do poloviny 17. století. V té době zemi vládne Ludvík XIV., jeho éra je označovaná jako „zlatý věk“. Právě v této době se ve Francii rozšiřuje i loterie (byť první pokusy se v zemi objevily už o století dříve).

Přečtěte si také: Itálie: kolébka číselné loterie

Podobně jako v jiných zemích, i pro francouzskou monarchii byla loterie cestou, jak získat peníze a nezvyšovat daně. Získané prostředky putovaly církvi, stavěly se nemocnice, vojenské akademie, univerzity. Část peněz šla chudým. Francouzi dbali na férovost losování, takže ho vždy provádělo dítě, které mělo zavázané oči.

Loterii si velmi oblíbil právě Ludvík XIV, který nechal postavit honosný zámek Versailles. A ten pochopitelně nebyl zadarmo. Milovníkovi luxusu brzy začaly docházet peníze, a tak vymyslel plán. Když se ženil, uspořádal velkou svatební hostinu a pro pozvané uspořádal loterii. 
 

Ludvik-XIV_600x500.jpg


Za státní peníze nakoupil ceny, třeba luxusní nádobí. Mazaný panovník si ale nechal ty nejlepší věci pro sebe. Byla z toho ostuda. Ludvík se musel omluvit a peníze všem vrátit. 

Do dnešní podoby dovedl loterii až Ludvík XVI. Za jeho éry se stala tak populární, že založil národní loterii. Lotto fungovalo s výjimkou francouzské revoluce až do roku 1836. Pak bylo zrušeno, aby se hra v zemi znovu objevila a definitivně usadila ve třicátých letech minulého století. 
 

Ludvik-XVI_600x500.jpg


Českou loterijní královnou je Sportka, kterou si můžete vsadit na několika tisících pobočkách. Ať už to jsou benzínové pumpy, trafiky, pošty nebo pokladny obchodů, vaše nejbližší místo si pohodlně najdete na tomto odkazu.  

Foto: Wikipedia

Přečtěte si také