Králova řeč. Na film se čtyřmi Oskary přispěla loterie

Čtyřmi Oskary ověnčený film byl natočený v britsko-australsko-americké koprodukci v roce 2010. Rozpočet v přepočtu 300 milionů korun, tržby přes 2,5 miliardy korun. A to nepočítáme peníze z prodaných DVD a další věci. 
 

Přečtěte si také: V nedělní Sportce padla rekordní výhra přes 92 milionů

Z filmu byli nadšení nejen kritici, ale i samotní diváci. Na Československé filmové databázi má Králova řeč téměř devadesát procent. Pojďme si tento snímek připomenout.
 

Bertie (Colin Firth) se dostává naprosto nečekaně na královský trůn. Poté, co jeho otec Jiří V. umírá a nový král Eduard VIII.se trůnu vzdá. Bertie je korunován na Jiřího VI. v době, kdy je země na prahu 2.světové války a potřebuje silného vůdce. Jenže Bertie koktá. Tento nedostatek musí překonat, aby mohl pronést jeden ze zásadních projevů britské historie. 

Zajímavostí z natáčení je, že sestra Colina Firtha je logopedka. Jak ale několikrát sám herec s úsměvem řekl, bylo mu to k ničemu, protože ona lidi špatně mluvit neučí.

Do podvědomí českých diváků se ale dostaly i filmy jako Poslední skotský král nebo Billy Elliot. Národní loterie za dobu své existence podpořila už stovky snímků, do britského filmového průmyslu „poslala“ v přepočtu 4,5 miliardy korun. 

Na skvělé projekty ale nepřispívá jen loterie v Británii, ale i třeba i naše Sazka. Ta je hrdým partnerem Českého olympijského týmu a podporuje například také sportování dětí a mladých. 

Až si tedy příště půjdete vsadit, budete vědět, že i pokud nevyhrajete, přispěly vaše peníze na dobrou věc. 

A jestli si chcete vsadit Sportku právě teď, můžete to udělat během chvilky online na tomto odkazu.

Přečtěte si také