Harvard nebo olympiáda. I takové projekty financovala loterie

Díky penězům z loterie dnes stojí ve světě spousta důležitých staveb. O Velké čínské zdi jsme už psali, ale jsou to i ty nejprestižnější univerzity nebo muzea.


Přečtěte si také: Vsadil „za minutu dvanáct” a vyhrál 30 milionů

Výtěžek ze sázení v neposlední řadě přispěl na uspořádání jedněch letních olympijských her a pomáhá i malým a velkým sportovcům u nás.
 

Peníze pro „břečťanovou ligu“

Harvard_600x500.jpg

Pod tímto označením se skrývá osm elitních soukromých univerzit na východě Spojených států. Například Yale, Harvard nebo Princeton. A věřte, nebo ne, za toto kvalitní vzdělávání vděčíme našim předkům a tomu, že rádi sázeli. Stát použil část peněz z loterií na zřízení nejprestižnějších amerických univerzit.

Britské muzeum

British_museum_600x500.jpg

Jedno z nejvýznamnějších muzeí historie a kultury najdete v Londýně. V Britském muzeu se nachází sedm milionů vzácných předmětů ze všech kontinentů. Bylo založeno v roce 1753 a jeho základem se stala sbírka lékaře a vědce Hanse Sloana. A taky peníze ze sázení.

Letní olympijské hry v Montrealu

montreal_600x500.jpg

Přestože Kanada patří k národům, kde došlo k legalizaci loterie později než v jiných zemích, dokáží tam peníze ze sázek dobře využít. V roce 1976 se i díky nim dokonce konaly olympijské hry, a mohlo tak vypuknout jedno z nejsledovanějších sportovních klání na světě. 

Český sport

sazka_600x500.jpg

I v Česku peníze z loterií pomáhají dobrým věcem. Třeba společnost Sazka je hrdým partnerem Českého olympijského týmu, na základních školách už několik let funguje projekt Sazka Olympijský víceboj, který se snaží rozhýbat české děti. 

Další projektem Sazky je webová stránka Sport v okolí. Jde o největší českou online databázi sportovních klubů a akcí a je neocenitelným pomocníkem pro všechny rodiče, kteří hledají sportovní vyžití pro své děti. 

Hraní přispívá na dobré věci

Jak vidíte, hrát se vyplatí, i když třeba zrovna nevyhrajete. Vyhrát ale může každý, stačí k tomu jen pokoušet své štěstí. Jak asi víte, největší hlavní výhry jsou pravidelně v Eurojackpotu. Ten si navíc můžete vsadit i online na tomto odkazu. Držíme palce, ať to tentokrát vyjde!

Přečtěte si také